Kuchnia

Na wsi najbardziej popularna jest kuchnia duża, w której skupia się życie całej rodziny. W niej nie tylko przygotowuje się posiłki, ale również pierze, prasuje, a często także z braku łazienki myje i kąpie. Tu też bawią się i uczą dzieci, a czasem stoi radio i telewizor. Bezkolizyjne połączenie wszystkich tych funkcji w jednym pomieszczeniu nie jest łatwe i jeśli nie ma konieczności — lepiej ograniczyć program użytkowy kuchni do czynności dla niej typowych. W nowoczesnym gospodarstwie karmę dla zwierząt przygotowuje się poza kuchnią, wówczas kuchnia służy przede wszystkim do sporządzania i spożywania posiłków przez rodzinę. Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, posiłków tych powinno być, w zależności od wieku domowników, od trzech do pięciu. Samo żywienie rodziny jest więc funkcją dostatecznie ważną i czasochłonną, aby zabiegać o takie zagospodarowanie kuchni, które umożliwiałoby szybkie i sprawne wykonywanie związanych z tym czynności. Urządzając kuchnię należy kierować się dwiema podstawowymi zasadami. Pierwsza dotyczy maksymalnego skracania drogi przemierzanej w trakcie pracy, druga odnosi się do postawy ciała przy wykonywaniu różnych czynności. Zasady te wciela się w życie dzięki zagospodarowaniu kuchni zgodnie z naturalnym ciągiem pracy, wynikającym z kolejności następujących po sobie czynności oraz dzięki zastosowaniu odpowiedniej wysokości płaszczyzn pracy, stref przechowywania i mebli do siedzenia.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>