Ośrodek przechowywania artykułów spożywczych

Na wsi produkty żywnościowe przechowuje się często w spiżarni i piwnicy, niemniej część ich niezbędna do codziennego spożycia powinna znajdować się pod ręką, czyli w kuchni. Do tego celu służą szafki i chłodziarki. W szafce przechowuje się produkty trwałe, takie jak kasza, mąka, cukier, sól, groch, fasola, kawa, kakao, herbata, przyprawy, makarony, koncentraty zup itd. Może to być zwykła kuchenna szafka wisząca lub specjalna spiżarnia stojąca. W chłodziarce przechowuje się artykuły nietrwałe, wymagające obniżonej temperatury. Są to: mleko, sery, masło, margaryna, oleje, jaja, mięso, ryby, konserwy mięsne i rybne, owoce cytrusowe, a także potrawy gotowane. Wybór odpowiedniej chłodziarki uzależniony jest od wielkości rodziny oraz od tego, czy dysponuje ona innymi pomieszczeniami do przechowywania żywności, np. spiżarnią czy piwnicą. Najbardziej praktyczne są jednak chłodziarki większe, o pojemności 140—180 l, gdyż umożliwiają robienie większych zapasów, a w eksploatacji są niewiele droższe.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>