Praca stojąca

Do pracy stojącej najlepsza wysokość wynosi ok. 85 cm, a do siedzącej ok. 65 cm. Tak więc cały roboczy ciąg kuchenny powinien mieć wysokość 85 cm, a do pracy siedzącej najlepiej zamontować na wysokości ok. 65 cm pod główną płaszczyzną roboczą blat wysuwany na ok. 30 cm. Płaszczyzna pracy w ośrodku przygotowywania posiłków powinna być łatwa do utrzymywania w czystości oraz odporna na działanie wody, toteż najprak- tyczniejsza jest pokryta płytą z laminatem. Jeśli jest to stół drewniany, to należy przykryć go ceratą lub grubszą folią. Niezależnie od sposobu zabezpieczenia płaszczyzny pracy krajać i siekać należy zawsze na deseczkach. W tym ośrodku muszą być również przechowywane wszystkie narzędzia pracy w nim używane, a więc: różnego typu noże i skrobaczki, tasak, tarki, szatkownica, sita, wydrążacz, otwieracze, wałek, pałka, ubijacz, sztućce kuchenne, maszynka do mielenia, lejek, deseczki oraz sprzęt zmechanizowany typu — robot, mikser, sokowirówka i różne miseczki, makutra i inne naczynia niezbędne do wykonywania prac właściwych temu miejscu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>